Ken jij al de life saver voor minder last-minute gepruts in de keuken? Dankzij deze hack bestuur je je keuken als een echte chef. Antwoord je “JA” op één van de volgende vragen, dan is deze hack vast iets voor jou:
- Twijfel je iedere avond wat je gaat klaarmaken om te eten?
- Ben je vaste klant bij de nachtwinkel omdat je geen melk of spaghetti meer in huis hebt?
- Heb je 100 kookboeken en toch geen inspiratie voor het avondeten?
Wanneer onze kinderen thuis komen van de naschoolse opvang, is “Wat gaan we ééééten?” het eerste dat uit hun mond komt. Ze zeggen nooit “hallo papa” of vragen “hoe was je dag?” To-the-point zijn ze wel, die kinderen van ons.
In onze jaren als nog-kinderloos-koppel was er nauwelijks reden om vooruit te denken. Geen zin om te koken? Of, een lege voorraadkast? Geen probleem. Dan passeren we langs de afhaal-Chinees of we schuiven onze voeten onder tafel bij een Italiaanse bistro.
Dat is nu wel anders.
Met twee dochters en een resem naschoolse activiteiten, is er geen ruimte voor improvisatie. Er moet eten op tafel komen én snel. Indien niet daalt het energiepeil van onze kinderen onder nul. Vervolgens draait de hele avondplanning in de soep. Resultaat: nog meer drama.
De liefde voor de ouders gaat door de maag, maar hoe pak je dat aan zonder drama bij de kinderen en zonder stress voor de man of vrouw achter het fornuis?
Kan het anders?
Ja, het kan anders. Daarvoor gebruiken wij thuis een weekmenu.
Iedere week maakt mijn partner een overzicht van wat we iedere dag zullen eten. In een volgende stap gebruikt ze de weekmenu om een boodschappenlijstje samen te stellen. Toegeven, revolutionair is dat niet. Handig is het wel.
Daarna bewaart ze haar weekmenu’s in Excel (yes we love Excel!). Voor de volgende weekmenu’s hoeft ze niet meer van nul te beginnen. Ze kijkt simpelweg wat we de afgelopen maanden hebben klaargemaakt.
Ja, dat vraagt een extra inspanning, maar na enkele weken wordt dit een goudmijn. Het samenstellen van ieder nieuw weekmenu gaat sneller en sneller. Je hoeft je hersens niet meer te pijnigen want dat heb je voorheen al genoeg gedaan.
Mijn ervaring
Ik geloof niet dat wij nog zonder weekmenu kunnen. Het is een work/life hack die helpt om ons stressniveau en dramagehalte tussen 17.00 u en 18.00 u te verlagen.
Het zeurderige toontje in Wat gaan we ééééten? zullen de kinderen nooit afleren, maar we hebben nu tenminste een antwoord.
De koppeling van het weekmenu aan de weekmenu-Excel is cruciaal. Soms stelt mijn partner haar boodschappenlijstje samen en kijkt ze mij aan met een dwingende blik die zegt “Help mij. Help mij. Uit de nood.” Dan weet ik dat het tijd is om de weekmenu-Excel boven te halen en mee inspiratie te zoeken.
Let op: onze weekmenu is een planning. Het is geen communistisch vijf-jaren-plan waar we niet van afwijken.
Wie dagelijks met projectbeheer bezig is, weet dat een planning een voorspellingen is. Wat er werkelijk op tafel komt is nog altijd afhankelijk van onze goesting, van de houdbaarheidsdatum van de ingrediënten, van onze wijzigende werkplanning enz.
En dat is prima zo.
Aan de slag ermee
Deze hack vraagt wat inspanning en discipline. Sommige voordelen merk je onmiddellijk, andere meer op lange termijn. Zo doe je het:
- Bekijk welke dagen je buitenshuis eet (op restaurant, bij familie enz.). Dat beperkt onmiddellijk het aantal dagen dat je moet plannen.
- Stel je eerste weekmenu op. Maak het niet te moeilijk en laat je inspireren door wat je de afgelopen weken hebt klaargemaakt.
- Maak je boodschappenlijstje in functie van de weekmenu.
- Bewaar je eerste weekmenu in Excelleke of een ander document zodat je het volgende week makkelijk kunt terugvinden.
Pro-tip voor de weekmenu-Excel: voeg aan ieder gerecht toe waar je het recept kunt vinden. Onze Excel bijvoorbeeld staat vol met links naar het volledige oeuvre van Jeroen Meus. (Jerre, we love you!)
Nog een voordeel: met de gewonnen tijd, heb je eindelijk ruimte om in die 100 ongelezen kookboeken te snuisteren en nieuwe inspiratie op te doen.
There-is-an-app-for-that
De meeste supermarkten hebben een app om je boodschappenlijstje in te bewaren. In sommige gevallen kun je de bewaarde producten ook thuis laten leveren of in de supermarkt ophalen. Nog meer tijd gewonnen dus!
En nu jij
Wil je weten of de weekmenu iets voor jou is? Doe een experiment!
Beloof jezelf om de komende maand iedere week een weekmenu op te stellen. Merk hoe je beter voorbereid aan de avondroutine begint.
Hou ook al je weekmenu’s bij. Je hoeft ze niet onmiddellijk in een Excel te stoppen. Op papier is prima. Merk hoe het samenstellen van de laatste weekmenu eenvoudiger zal zijn.
Ga na wat het met jou doet en laat het mij weten in de reacties hieronder.